De växer upp så snabbt, plötsligt är det dags för minstingen att börja förstaklass och medan föräldrarna är nervösa brukar barnen vara mera uppspelt och exalterade.

Material

Räkna inte med att skolan förse barnen med alla material som hen kan behöva. Att skicka med barnet ett pennfodral med tillbehör samt ett block är en bra start. Sen uppskattar barnet gåvan så klart, det är ju en present som hen får använda varje dag framöver. Du kan också prata med skolan och fråga om det är något speciellt som ska följa med. Om det är ditt första barn som ska börja är ni båda två nybörjare och förväntas inte veta hur processen går till. Oftast brukar skolan skicka ut papper som berättar hur de första dagarna går till och vad barnet behöver ha med sig. Har du inte fått ett papper är det dags att slå en signal till läraren och fråga.

Blyga barn

En del barn är naturligt blyga och som förälder oroar man sig hur hen ska klara av skolgången. Du behöver inte vara orolig, blyga barn brukar ha stenkoll på sin omgivning och kan vara lika duktiga i skolan och sociala miljöer som mer utåtriktade barn. De behöver bara lite mer tid på sig att känna sig bekväm i miljön och väljer kanske sina ord väl istället för att försöka överrösta alla andra. Ett barn som är blygt är inte olycklig såvida hen inte blir konstant tvingad att göra saker som gör hen obekväm, såsom att prata inför folkmassor eller behöva åka iväg med hela klassen på aktiviteter som inte passar hen.

Nya rutiner

Att börja i skolan innebär en livsomställning för barnet, kanske även för dig om du har varit hemmaförälder under småbarnsåren. Det kommer att ta tid att vänja sig och det blir säkert en hel del gråt och uppgivenhet under första perioden. Se till att få så bra rutiner som möjligt. Kliv upp samma tider under veckan, gärna även på helgen, låt barnet få vakna och äta frukost i lugn och ro innan skolan. Om barnet ska hämtas, kom överens redan på morgonen vem som gör vad och när så hen vet hur dagen är upplagd. Till slut kommer skolan att bli vardag och omställningen är färdig, det gäller bara att hålla humöret uppe tills ni kommer till den punkten.