Dagarna i slutet av hösten, under vintern och även vårens början är ofta mycket mörka och vi behöver ljus för att må bra.

Många av dagens ljuskällor behöver inte ha lampskärmar. Men när du vill sprida ljuset och få belysning som fyller rummet kan en lampskärm ibland vara nödvändig. När du känner att du vill förnya hemmet på ett enkelt sätt har du möjlighet att hitta något passande här.

Vardagsrummet är ett exempel på rum som du kan behöva ha många olika ljuskällor i. Dels stämningsbelysning och allmän belysning, men många trivs i en fåtölj i läshörnan och då kan det vara bra med en avskärmad läsbelysning som inte stör om någon annan till exempel vill se på TV.

De mörka månaderna

Framför allt i hallen brukar det inte finnas mycket naturligt ljus eftersom det oftast inte finns några fönster. Då kan du behöva införskaffa mindre skärmar, alternativt tak- eller väggplafonder, eftersom hallen i många fall är ganska trång.

Du klarar dig ofta med en ganska dämpad belysning, men gärna flera lampor på rad. Se gärna hallen och farstun som en liten korridor och anpassa belysningen efter det. Ett tips för att spara energi är att installera en rörelsesensor som automatiskt tänder vid behov och släcker när det inte behöver vara tänt.