Familjer bör göra mer saker tillsammans. Ibland kan det kännas som allt man riktigt gör tillsammans är att äta måltider. Efter det går alla till sina skilda delar av hemmet och gör sin egen grej. Något alla familjer dock bör ha är utvalda tillfällen då de gör aktiviteter tillsammans. Nu kommer ju alla ha sina egna intresseområden, men här kommer några förslag på saker man kan hitta på.

Pyssel och hantverk

Att skapa saker är alltid en härlig känsla. Det finns en mängd olika saker man kan prova på att göra tillsammans, allt från träsnideri till att göra egna smycken. Många hantverk kräver så klart att man använder verktyg, varpå man måste tänka noga på säkerheten med mindre barn. Men det går så klart alltid att fördela aktiviteterna så att barnen kan göra de säkrare momenten.

Pussel och spel

Att lägga pussel eller spela spel är en favorit i många hem. Detta blir en väldigt social aktivitet som låter var och en känna sig delaktig. Lägger man pussel tillsammans kan man ju alltid satsa på något riktigt ambitiöst då ingen behöver göra allt jobb själv. Butiken Simbadusa har mängder med pussel i varierande svårighetsgrader man kan titta bland. Ett stort, färdigt pussel är en bragd som man oftast inte vill packa ihop i lådan igen. Istället kan ni limma ihop bitarna och göra en pusseltavla att hänga på väggen. Väljer man istället spel kan det vara roligt att titta på sådana där man samarbetar hellre än tävlar mot varandra. Det är speciellt bra om man vet att man har en eller fler som kanske inte är de bästa förlorarna. Brädspel finns för alla åldrar och det är ett sätt att umgås med hela familjen utan att ni sitter tyst och tittar på teven. Det är också bra träning för barnen att tänka på strategier och lära sig samarbeta.

Friluftsaktiviteter

Alla behöver också komma ut emellanåt, röra på sig och få lite frisk luft. Som familj kan man främja detta genom att tillsammans ge sig ut och göra saker. Detta kan vara allt från att spela fotboll i trädgården eller ta en cykeltur till att ge sig ut i skidbacken eller åka ut och fiska. Det finns så mycket att göra utomhus och alla barn kan behöva spendera lite mer tid där ute idag. Hos Friluftsfrämjandet kan man söka förslag på mängder av olika aktiviteter för både barn och vuxna. Under sommaren kan ni plocka bär, svamp och leta djurspår. På vintern kan ni pimpla på sjön eller lära barnen att åka skidor och skridskor.