pyssla

En riktigt kall eller dyster dag vill man inte gå ut och bli genomfrusen. Man planerar istället för att vara inne med barnen. Men de blir så klart snabbt rastlös och vill gärna leka med dig. Vad kan ni underhålla er med under dagen?

Ansiktsmålning

Börja dagen med att måla varandra. Det finns flera videoguider på YouTube som ni kan försöka följa, eller så målar ni hejvilt! Beställ hem riktig ansiktsfärg så ni har både krita och flytande. Ni kan köpa båda varianter i ett flertal färger hos Kalaskungen. Använd aldrig färg som inte är anpassad för huden, den kan irritera eller vara direkt skadlig om man råkar få den i munnen eller ögonen. Här tränar barnen motorik, koncentration och förmågan att få liv i sina fantasi.

Pyssla med toalettrullar

Tomma toalettrullar kan bli fantastiska saker i händerna på barn! Skriv ut några bilder och instruktioner som inspiration och se vad ni själva kan hitta på. Har man inte sparat några toalettrullar (vilket man inte brukar göra) kan man kanske hitta en gammal kartong som man kan klippa sönder. Är det nära påsk eller jul så kan man göra påskkärringar, påskgubbar och tomtar av rullarna eller av exempelvis gamla äggkartonger.

Man kan göra partyhatt, dekorationer för hela huset, smällkarameller inför jul, sorteringsrullar för pennor eller kablar, konstverk och mycket mer. Den här aktiviteten tar fram barnens kreativitet och låter dem skapa utan att dömas eller vara tvungen att följa instruktioner om de inte vill. Låt barnen utveckla sin kreativitet i sin egen takt och låta sin fantasi flöda fritt.

Fingervirka

Nästan alla större matbutiker har ett litet garnsortiment. När ni ändå är och handla middagsmaten, kan barnen få välja ut ett nystan var. Väl hemma kan ni fingervirka girlanger eller halsdukar. Fingervirkning är jättebra träning för barnen, både mentalt och för att träna motoriken.

Pärlor

Är det något som är bra för motoriken och som alla barn gillar så är det att pyssla med pärlor. Här finns så mycket man kan göra, passa på att göra halsband eller armband som barnen kan använda eller ge far och morföräldrar till födelsedag eller julklapp. Barnet uppskattar att få lämna en klapp de med som de lagt ner lite tid på. Vill man inte göra halsband eller trä pärlor på tråd så kan man med fördel göra pärlplattor med barnens favoritfigurer. Det kan vara allt från husdjur till superhjältar och har man slut på idéer så kan man söka efter fler tips på nätet.

Tavlor av barnen

Vilken konst kan vara dyrbarare och vackrare än den som de egna barnen har komponerat, idag finns det förspända canvasdukar på flera olika butiker till billiga priser och det blir ju såklart jättefint att hänga upp någonstans i bostaden. Alla vet ju att när barn målar finns det en överhängande risk att färg hamnar lite här och där och har man ingen praktisk plats att hålla till på inomhus så kan man försöka ta sig ut på gräsmattan när vädret tillåter, där kan barnen måla i totalfrihet. Något som för övrigt många konstnärer är helt beroende av för att kunna skapa. Har barnen mor och far föräldrar så är en tavla från barnbarnet säkerligen en uppskattad present som passar utmärkt att ge vid födelsedagar, högtider eller varför inte bara för att! Barnens kreativitet bör underhållas och stimuleras av det enkla skälet att det håller hjärnan i trim. Låt dig inspireras av de små liven för vem vet, kanske bor det en liten konstnär i dig med.