Som nybliven förälder kommer man ha frågor om allt möjligt vad gäller föräldraskap. Det kan kännas som det finns mycket man borde veta men inte vet än, vilket i sig kan vara väldigt stressande. Föräldraskap är dock en lärdomsprocess och mycket lär man bara genom att genomleva det. Men vissa saker kommer man behöva bli informerad om och just här tänkte vi titta på hur man hanterar den dagliga skötseln av små barn.

Det är viktigt att hålla barnet rent, men man kan inte tvätta det som man tvättar sig själv. Bada är inget man behöver göra varje dag, men om man inte badar barnet ska man åtminstone tvätta det. Börja med ögonen och använd en mjuk, fuktig trasa. Fortsätt med resten av ansiktet och gå sedan vidare nedåt tills allt är rengjort. Om smuts inte går bort helt med bara vatten och trasa kan man prova med lite barnolja på en tvättlapp. Funkar inte ens detta kan man gå över på mild barntvål.

Det är alltid viktigt att använda anpassade barnprodukter då deras hud lätt kan irriteras av sådant som är ämnat för vuxna eller till och med äldre barn. Av denna anledning ska man också vara väldigt noga med att rengöra i alla hudveck. Områden som man lätt kan missa inkluderar under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Badda torrt efter rengöring. Irritationer på huden kan läka ganska snabbt om man tvättar och ser till att lufta området.

Ett tips är att inte vara alltför snabb med att sätta på en ny blöja på barnet, så att det verkligen får en chans att bli riktigt torrt. Det finns nämligen nästan alltid lite fukt kvar om man inte håller sig till denna procedur, något som lätt kan ställa till problem. Tänk på att risken är relativt stor att barnet kan komma att kissa om det blir lite kallt, eftersom detta helt enkelt är vanligt förekommande. Det gäller med andra ord att vara beredd att snabbt torka upp och kanske placera barnet på en mjuk yta som man inte är alltför rädd om och som man sedan bara kan slänga i tvätten.

När det kommer till att bada är detta något man borde göra minst en, men gärna ett par gånger, varje vecka. Vattnet bör ligga runt kroppstemperatur, vilket är 37 grader. Handen är inte den bästa på att avgöra detta men armbågen fungerar ofta riktigt bra. För att inte barnets hud ska bli torr av badet kan man använda några droppar barnolja i vattnet också. Att bada bör man dock inte göra förrän barnets navel har läkt helt.