shutterstock_242808994

När det kommer till att köpa leksaker till små barn är det bra att tänka till lite. Dessa leksaker får ju inte bestå av delar som lätt kan lossna eller plockas lös, då finns ju chansen att barnet sätter biten i halsen. Som tur är kan man oftast hitta åldersrekommendationer på leksaker i praktiskt taget varje leksaksbutik idag, vilket ofta fungerar mycket väl som en guide.

Men att kolla runt i butiker efter en åldersrekommendation som passar är ju knappast lika effektivt som att vet på ett ungefär vad man ska köpa redan innan man besöker en butik. Så i syfte att fixa detta kommer här några tips:

  • Barn upp till sex månader behöver bitleksaker för de inkommande tänderna, se bara till att de är fria från ämnen som ftalater. Det passar även med mjuka gosedjur, skallror och kanske även en speldosa som inte gör allt för mycket väsen av sig.
  • Mellan sex månader och ett år kan man köpa greppvänliga och mjuka bollar, färggranna pekböcker och rullande leksaker som barnet kan följa efter eller rulla framför sig.
  • Mellan ett till två år kan man börja skaffa mer ordentliga leksaker, träleksaker har alltid varit populära då de tål det mesta barn gör med dem i denna ålder. Detta inkluderar saker som trätåg, bultbräda, lekvagn och liknande saker.
  • I åldern två till tre år kan man köpa saker som kräver lite mer kroppskontroll och precision, som en trehjuling. Men det passar även bra att köpa saker som kritor, pennor och fingerfärg.
  • Tre- till fyraåringar kan börja med enkla böcker som bilderböcker eller enklare faktaböcker. Detta är även en bra ålder att börja med byggleksaker som Lego. Har man dessutom en gård kan man även skaffa barnet en gunga eller en rutschkana för att uppmuntra till mer lek utomhus.