shutterstock_174995981 (1)

När man får tillökning i familjen så märks det omgående i familjens budget. Man beräknar att ett barn kostar runt en och en halvt miljon kronor under sin uppväxt. 

Egentligen ökar utgifterna redan innan barnet är fött eftersom många börjar förbereda sig och hemmet för den nya familjemedlemmen flera månader innan barnet anlänt. Man kanske byter till en större bil, köper en barnvagn, säng, kläder eller en hel del andra saker för att finnas där när barnet väl kommer. Sedan när barnet föds så tillkommer försäkringar och eventuellt sparande för barnet och kanske blir behovet efter en större bostad också aktuellt. Enligt Swedbank, som gör kontinuerliga beräkningar om vad det kostar att ha barn, så är barnet som dyrast de första året då man köper massvis med ny utrustning och räknar in inkomstbortfallet för föräldrarna under föräldraledigheten. Sen blir de också dyrare under tonårsperioden då veckopeng, kläder och fritidsintressen gör att kostnaderna skjuter iväg igen.

Som förälder är det då viktigt att planera kring utgifterna och att redan innan en graviditet planera och spara för att senare skaffa barn. Men när man väl har fått barn så finns det en hel del saker man kan göra för att hålla kostnaderna nere. Till exempel så kan man fundera kring om det måste vara nytt allt man vill köpa till barnet och allt det barnet vill ha. Andrahands marknaden är enorm och det går att hitta saker som ser så gott som nytt ut men för betydligt billigare pris än att köpa nytt. Blocket och tradera är två webbplatser där man kan köpa och sälja begagnat. Har man inte planerat för fler barn så är det en bra ide att också sälja vidare de saker som barnet inte behöver längre för att till viss del finansiera de nya sakerna barnet behöver. Dessutom så kan man leta på nätet för att göra fynd eftersom det mesta som tillverkas också går att köpa via nätet idag. Ofta så kan samma sak vara billigare på en nätbutik men man kan också få ner priset genom att använda sig utav reor och rabatter på nätet. Rabattsök.se har rabattkoder på till exempel lekmer där du kan hitta trygga och utvecklande leksaker för ert barn men även på en massa andra butiker som är barnrelaterade. En bra sak på deras sajt är att man kan anmäla sin mail och så fort det kommer nya rabattkoder för det man är intresserad av får man ett mail så att man inte missar ett tillfälle att göra ett fynd.