1626667-pregnancy-test

Många kvinnor som är inställda på att skaffa barn letar efter de första tecknen på en graviditet. Det finns många olika sätt att märka om det är något på gång och oavsett om du är inställd på att skaffa barn eller ej kan det vara bra att veta om du har en bulle i ugnen – här är några av de vanligaste tecknen.

Innan man börjar leta efter tecken kan det vara bra att komma ihåg att allas graviditeter är olika. Vissa är gravida under lång tid utan att märka någon förändring alls, medan andra dras med många typiska graviditetstecken utan att vänta barn. Det är både förvirrande och rörigt, men ingen graviditet är lik den andra.

Av alla olika tecken så är utebliven mens förmodligen det vanligaste sättet som kvinnor märker att de väntar barn. Det behöver dock inte vara en garanti – stress och oro kan också påverka mensen, och den kan försenas i uppemot en månad utan att det har att göra med graviditet. Det är dock bäst att vara på säkra sidan – om din mens är försenad med en vecka kan det vara bra att ta ett graviditetstest.

Andra tecken på graviditet är illamående och trötthet. Illamående drabbar ofta gravida kvinnor på morgonen, och många upplever också en oproportionerlig utmattning på kvällarna. Detta behöver självklart inte heller vara tecken på att man väntar barn, men när det är kopplat till det så beror det på hormonsvängningar i kroppen som sker under graviditeten. Att bli kissnödig oftare än vanligt kan också vara ett tecken på graviditet, liksom ömma och tunga bröst.

Oavsett hur väl man känner sin egen kropp kan det ändå kännas vanskligt att bara utgå från sina egna bedömningar. De flesta vill av naturliga skäl veta huruvida de är gravida eller ej, och det säkraste sättet att ta reda på det är att testa sig med ett graviditetstest. Inga test är hundraprocentigt säkra, men i dagsläget är testen så pass bra att de ger svar med uppemot 99% säkerhet. Om man väl har fått svar från ett graviditetstest är det bra att även dubbelkolla det med en barnmorska – trots att testen ger rätt svar för det mesta går det aldrig att vara för säker.