Det är inte lätt att hitta nya vänner. Blyga barn kan ha svårt att prata med okända barn men vem som helst kan ha svårt att knyta kontakt med jämnåriga och hitta en lekkamrat. Det brukar vara svårast när barn byter skolar eller årgång och separeras från tidigare trygghet och vänner.

Fixa ett kalas

När barnet fyller år eller under oktober då alla barn vill fira Halloween, kan du anordna ett större kalas där hela klassen blir inbjuden. Inget barn blir utlämnad och glömd samtidigt som ditt barn kan lättare lära känna sina klasskamrater när de får leka tillsammans utanför skolan. Om klassen är nybildad är det flera stycken som letar efter en klasskamrat att leka med på raster och fritid. Planera in olika lekar och aktiviteter för att underhålla barnen men om läs av rummet, om de hittar på sina egna lekar är det bättre att låta dem fantisera i fred och inte styra kalaset för mycket.

Vän med föräldrarna

Prata och lär känna föräldrarna i området och i barnets klass. Om du själv hittar en ny vän kan ni sammanföra barnen på fritiden och se om de gillar att leka med varandra. Prata ärligt med föräldrar på skolgården eller under samlade föräldramöten om ditt barn har svårt att hitta en lekkamrat. Lägg ut en förfrågan om någon förälder känner att deras barn är i samma sits så kan ni planera en lekdag tillsammans.