När man kommit hem från BB med en nyfödd, tillbaka därhemma där man byggt sitt liv, är då många snabbt märker hur deras liv har förändrats. Den första tiden med sitt barn kan komma som en chock för många, även om de försökt förbereda sig genom att läsa på ordentligt hur det är att få barn.

För barnet kretsar livet kring äta, sova och få närhet till sina föräldrar. Föräldrarna i sin tur behöver lära sig hur de balanserar barnets behov med allt som de också måste göra i sin vardag. En del uppgifter kan kännas svårt att få tid till. Ett område som ofta får lida är städningen i hemmet. Ett alternativ kan då vara att anlita någon om man känner att man har råd.

Barnet spenderar som sagt en hel del tid sovandes i början och det är bäst att låta barnet sova på rygg. För att dock förhindra att platta till bakhuvudet är det viktigt att använda en riktigt mjuk kudde. Medan barnet sover är det vanligt att höra nysningar och hicka. Men det är också vanligt att andningen är något oregelbunden. Detta är inget att oroa sig över då barnet bara håller på att lära sig att andas genom näsan.

En annan sak som är helt normalt är att barnet går ned i vikt något under de första dagarna trots att de äter bra. Mer än en förälder har vägt sitt barn och kontaktat vårdcentralen därefter för att de trott att något varit fel.

Nyblivna föräldrar känner sig ofta trött, vilket kan delvis bero på att de oroar sig över sitt barn och inte sover lika bra. Att försöka vila och slappna av när barnet sover kan göra stor skillnad. Nedstämdhet och ledsenhet är också vanligt och det är viktigt att söka hjälp för detta om det inte går över på några dagar.