Att fotografera barn räknas ofta till det svåraste man kan ge sig på som fotograf. Barn kan utgöra fantastiska modeller och motiv, och kan ge upphov till helt otroliga fotografier, men det är inte helt okomplicerat att uppnå snygga bilder med barn. Riktigt små barn kan ha svårt att sitta still och ta emot instruktioner, medan större barn riskerar att sätta sig på tvären av oklar anledning och helt vägra samarbeta. Det är därför viktigt att vara väl förberedd och ha utrustning som det går att lita på när du fotograferar barn, så att du är redo när barnet sitter fint och ler stort.

Det kan vara smidigt att fotografera barn med en systemkamera eller en praktisk kompaktkamera då detta ofta är produkter som är lätta att hantera och som nästan alltid ger bra resultat i form av högklassiga bilder med god upplösning. En bra system- eller kompaktkamera är ofta lätt att ställa in och kommer ofta med olika lägen för naturfotografering eller fotografering av just barn. Det är också bra om din kamera kan hantera olika typer av ljus lägen och ger lika snygga bilder oavsett om du fotograferar på kvällen eller morgonen.

Du kan också välja att fotografera med din smartphone. Det finns idag många mobiler med mycket bra kameror. Nackdelen med att fotografera barn med just smartphone kan vara att barnet vill ta kameran och inte låter dig fotografera i fred. Du riskerar därmed att få en ganska kort fotosession.

Innan du sätter igång med att fotografera ditt barn är det bra att planera fotosessionen. För att få de bästa bilderna på ditt barn ska du tänka på att barnet gärna ska vara piggt och mätt när du inleder fotograferingen. Forcera inget utan låt gärna barnet leda och var beredd på att ta många bilder för att sedan kunna välja ut de bästa.