Att träna hjärnan är många fördelar, oavsett vilken ålder man talar om. För äldre är det ett bra sätt att hålla igång hjärnan och det finns kopplingar mellan regelbunden hjärngympa och bättre mental hälsa. Barn är dock fortfarande i utvecklingsstadiet och för dem handlar det mer om att lära sig både det ena och det andra.

Pussel

Pussel kan betyda mycket som faller in under knep och knåp idag. Men här pratar vi om de bokstavliga pusslen där man sätter ihop småbitar för att skapa en bild. Pussel kommer i mängder av svårighetsgrader och barn i alla åldrar kan hitta spännande utmaningar.

Memory

Memory är ett av de enklaste och mest kända minnesspelen. Här gäller det att hålla i huvudet vad som ligger var och matcha lika bilder med varandra. Genom att öka eller sänka antalet kort som används kan spelet anpassas olika åldrar.

Tantrix

Tanxtrix är ett lite nyare spel som kommer från Nya Zeeland. Det består av en massa hexagonala brickor med röda, gröna, blå och gula linjer på. Utmaningen är att passa ihop dessa så att linjer med samma färg kopplas ihop i sammanhängande linjer. Rekommenderat för lite äldre barn då det kan vara ganska utmanande.